NVso De Woonbrug, dienstencentrum Convent2 en Hummeltjeshof zetten op zaterdag 22 september hun deuren open voor hun klanten en bezoekers. Met een rondleiding, foodtrucks en animatie tonen zij hun nieuwe locatie en werking.
Van 14 tot 18 uur zijn er rondleidingen in de campus Sancta Maria doorheen het dienstencentrum, enkele appartementen van De Woonbrug en Hummeltjeshof. Er zijn foodtrucks, muziek en animatie voorzien.
Van moederhuis en kinderkliniek tot dienstencentrum en wooncampus
In 1949 bouwden de zusters Augustinessen in het Hofkwartier een moederhuis en kinderkliniek op de gronden van de oude tabaksfabriek Loots. Het gebouw had een grote tuin, een parkje en een bos die liepen tot aan de Augustijnenlaan. Oorspronkelijk had het een ouderlingentehuis moeten worden, maar de zusters bouwden er een moederhuis omdat daar toen meer nood aan was in Herentals.
Begin de jaren '80 smolten de campussen Sancta Maria en Sint-Elisabethgasthuis samen en in 1984 nam het OCMW Sancta Maria over van de zusters.
Na de verhuis van de moeder- en kinderzorg, werd het gebouw gebruikt als school door het Sint-Jozefscollege, de eerste Herentalse kringwinkel – Kat & co – was er gehuisvest, het project "inleefhuis" van het OCMW liep er enkele jaren en ook vzw BosKat en Tabula Rasa hadden er tijdelijk een onderkomen.
Na al die jaren is het gebouw volledig gerenoveerd en verbouwd. Het is een ontmoetingsplaats geworden, een dienstencentrum en een thuis voor ouderen en mensen met een handicap.
Verbouwing samen met NV Eigen Haard
Het Herentalse OCMW gaf in 1998 de rechtervleugel van Sancta Maria in erfpacht aan NVso Eigen Haard die er appartementen bouwde voor senioren en personen met een handicap.
In 2006 gaf het OCMW ook een deel van de linkervleugel in erfpacht aan NVso Eigen Haard en werd er samen met hen gestart met fase twee van de verbouwing.
Het OCMW bouwde in de twee onderste verdiepingen een nieuw dienstencentrum. Eigen Haard bouwde in en op de drie bovenste verdiepingen extra appartementen.
Dienstencentrum 't Convent tot Convent 2
Het lokale dienstencentrum Convent werd op 23 juni 1979 geopend door toenmalig OCMW-voorzitter Gust Geysels in het "convent" van het Herentalse begijnhof.
Net als vele andere OCMW's besefte men einde de jaren '70 in Herentals dat er een reële nood was aan specifieke dienstverlening voor senioren en personen met een handicap. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat het OCMW-bestuur toen liet verrichten door 2de-jaars stagiair maatschappelijk assistent Dirk Soentjens, onze huidige algemeen directeur.
In 1978 telde Herentals ca. 2.600 inwoners ouder dan 65 jaar. De huidige cijfers tellen ruim 5.600 inwoners boven de 65 jaar. De vergrijzing van de bevolking en de verbetering van de gezondheidszorg – die zorgt voor hogere levensverwachtingen – blijven de noodzaak van een dienstencentrum dus bevestigen.
't Convent op het Begijnhof is in de voorbije decennia een begrip geworden in Herentals én daarbuiten. Senioren kwamen er graag om elkaar te ontmoeten, om cursussen te volgen, om petanque te spelen of te kaarten, om deel te nemen aan activiteiten en om info te zoeken over sociale dienstverlening.
De locatie van het dienstencentrum midden in het centrum van Herentals was een geschenk. De rust, de idyllische omgeving, de nabijheid van de bejaardenwoningen, maakten van het Begijnhof een unieke woonkern voor senioren en werkterrein van 't Convent.
Die locatie had echter ook zijn nadelen. De beschermde gebouwen konden niet voldoende gemoderniseerd worden, de straat met zijn authentieke kasseien was moeilijk begaanbaar en er was onvoldoende plaats voor alle activiteiten. Toch heeft het team van het dienstencentrum in al die jaren op een heel klantvriendelijke, enthousiaste en opbouwende manier zijn dienstverlening blijven aanbieden en uitbreiden.
Deze nieuwe campus is volledig aangepast aan zijn doelgroep: rolstoeltoegankelijk, centraal gelegen, gemakkelijk bereikbaar. Voor velen van onze medewerkers was de verhuis naar de Augustijnenlaan emotioneel, maar ondertussen heeft iedereen zijn weg gevonden in deze nieuwe, moderne omgeving.
Het dienstencentrum krijgt nu nog meer bezoekers over de vloer dan vroeger en kan ook meer comfort en dienstverlening aanbieden. Het ruime terras, de mooie cafetaria, de vele ingerichte vormingslokalen, de grote petanquebanen en het wassalon zijn echte troeven.
Het dienstencentrum is nu meer dan ooit een sociaal huis voor senioren. De vroegere dienstverlening is nu immers aangevuld met de sociale dienst van het stadsbestuur die is geïntegreerd. Senioren kunnen nu in het dienstencentrum ook terecht om een pensioen aan te vragen, voor een mantelzorgpremie of een parkeerkaart voor gehandicapten. De pensioendiensten hebben hun zitdagen sinds mei in Convent2.
Met de verhuis van het dienstencentrum naar de campus Sancta Maria en de invoering van het nieuwe decreet is de doelgroep van 't Convent overigens uitgebreid naar alle inwoners van Herentals die hulp- en zorgbehoevend zijn.
We streven mee naar een samenleving waar iedereen meetelt en willen mensen met een handicap in ons dienstencentrum een evenwaardige plaats geven. Dit betekent dat in de komende jaren ook de werking van Convent2 zal evolueren.
Dementievriendelijk Herentals
'Ons dienstencentrum ligt mee aan de basis van dementievriendelijk Herentals. Zij bieden ondersteuning en informatie aan mensen die geconfronteerd worden met dementie. Infoavonden, vorming, de trolley vol boeken over dementie in de bib, de fototentoonstelling van 2017 en ook het kunstproject in samenwerking met de stedelijke academie.
De kunstwerken die door personen met dementie zijn gemaakt in de academie worden tentoongesteld in de gangen van het dienstencentrum gedurende de hele maand september.
Thuiszorg van voetverzorging tot CADO
Een van de wettelijke opdrachten van een dienstencentrum is thuiszorg. Het Convent biedt maaltijden aan huis, aangepast vervoer en voetverzorging aan. We werken ook nog heel nauw samen met Thuiszorg Kempen voor de dienst gezinszorg en met 't Gerief voor poetshulp.
In oktober opent Thuiszorg Kempen een Collectief Autonome DagOpvang (CADO) in de vernieuwde vleugel van het oude woonzorgcentrum Sint-Anna (Vorselaarsebaan). Die CADO is een uitbreiding van thuiszorg.
Zorgbehoevenden en ouderen die nog thuis wonen en door mantelzorgers worden verzorgd, kunnen hier overdag worden opgevangen. Net als bij gezinszorg thuis, worden de gasten van een CADO begeleid door verzorgenden.
De coördinator van de CADO zal haar kantoor hebben in Convent2.
Van Eigen Haard naar De Woonbrug
'In 1920 werd de NVso Eigen Haard door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij erkend als sociale bouwmaatschappij die sociale woningen en appartementen opricht, ze verhuurt of verkoopt. De NVso Eigen Haard bezit een patrimonium van 673 woningen, verspreid over het grondgebied Herentals.
In 1962 werd CVBAso De Heibloem opgericht die een patrimonium bezit van 442 huurwoongelegenheden, verspreid over het grondgebied Olen.
Eigen Haard startte in 1998 met de verbouwing van het oude moederhuis. In een eerste fase bouwden ze 15 appartementen voor senioren ouder dan 70 jaar. 12 van die flats hebben 1 slaapkamer en 3 hebben 2 slaapkamers. Er werden ook 4 appartementen voorzien voor rolstoelgebruikers. In 2006 startte de tweede fase en werden er 23 appartementen extra gebouwd: 18 eenkamerflats, 5 tweekamerflats en 2 appartementen voor rolstoelgebruikers.
Op 30 juni 2018 fuseerden Eigen Haard (Herentals) en De Heibloem (Olen) tot één sociale huisvestigingsmaatschappij. Samen gaan ze verder onder de naam 'De Woonbrug'. Alle medewerkers blijven op post. Met een groter team en een efficiëntere structuur, zal de nieuwe organisatie nóg sterker inzetten op kwaliteitsvol én betaalbaar wonen in Herentals en Olen.
Met De Woonbrug beginnen we aan een nieuw hoofdstuk waarbij Ilse Vanhoof, de voormalige directeur van De Heibloem, voortaan de administratieve leiding van De Woonbrug in handen neemt. Daarbij vormt ze een tandem met Jef Schoors die aan het hoofd stond van Eigen Haard. Hij focust zich vanaf nu vooral op de nieuwe woonprojecten.
Voor de huurders verandert er weinig. Contracten, prijzen, verzekeringen,... worden automatisch en onveranderd overgenomen. Lopende en geplande renovatiewerken gaan gewoon verder.
Uiteraard zijn er wel wat wijzigingen, maar die zorgen er vooral voor dat we onze bewoners in de toekomst beter kunnen informeren en helpen. We vallen nu immers terug op de kennis en mankracht van niet één maar twee ervaren sociale huisvestingsmaatschappijen. Uiteraard elimineerden we ook de dubbele kosten en kregen we dankzij de fusie de kans om onze structuur efficiënter te maken.
De samensmelting bracht nog voordelen met zich mee. De wachtlijsten van Herentals en Olen werden samengevoegd. Kandidaat-huurders moeten zich voortaan slechts in één gemeente inschrijven. Je blijft voorrang hebben in je eigen gemeente.
De Woonbrug kan meteen de tanden zetten in enkele uitdagende nieuwe projecten.
In de prachtige pastorie van Sint-Jozef-Olen, die trouwens al een tijdje leeg staat, starten we met een proefproject rond samenhuizen voor 55-plussers. Eind 2018 – begin 2019 zijn we klaar om nieuwe woningen te verhuren in de Olmenlaan, Rozenstraat en voor het eerst ook in Morkhoven. In de loop van 2019 zullen we sinds lange tijd terug drie sociale koopwoningen in de Schuttersstraat verkopen.
Het project Stadsveld kent momenteel een stroomversnelling. Op deze site zullen ongeveer 80 woongelegenheden ontwikkeld worden. In de Kapucijnenstraat zullen de gebouwen van bakkerij Mens plaats maken voor appartementen welke mee aansluiten op het bestaande sociale woonproject.
Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuw hoofdkantoor en dat is gevestigd in het vroegere moederhuis van Herentals dat recent werd vernieuwd. Klanten kunnen zich wenden tot het kantoor aan de Augustijnenlaan 28 bus 6 te Herentals, maar wie liever in de Olense Gladiolenstraat op bezoek komt, kan dat nog steeds.
Openingsuren: maandag en donderdag van 9 tot 12 uur in Olen; maandag van 17 tot 19 u in Herentals; dinsdag, woensdag en vrijdag van 9 tot 12 u in Herentals. Contactgegevens: 014/ 85 98 00 of 014/ 22 43 08, info@dewoonbrug.be
Stedelijke kinderopvang Hummeltjeshof
Het Hummeltjeshof is opgericht in 1979 toen de stedelijke gezinsraad het initiatief nam om in Herentals te starten met kinderopvang voor kinderen van 0 tot 6 jaar. In deze beginfase draaide de opvang op basis van een aantal vrijwilligers en was de opvang enkel open op vrijdag en zaterdag van 9 tot 17 u.
In 1993 nam het stadsbestuur het beheer van het Hummeltjeshof over en stelde het onder "toezicht" van Kind en Gezin. Aanvankelijk was Hummeltjeshof enkel open op woensdagnamiddag en op donderdag, vrijdag en zaterdag. Vanaf 1996 kwam daar ook opvang tijdens de schoolvakanties bij. Het stadsbestuur nam hiervoor 4 deeltijdse kinderverzorgsters in dienst.
Begin 2001 investeerde het bestuur fors in kinderopvang. Herentals sloot een overeenkomst met het Centrum Jeugd- en Gezinsproblematiek/SVV te Turnhout om gratis urgentieopvang te organiseren voor ouders die moeten solliciteren, een opleiding volgen, of na een periode van 6 maanden werkloosheid opnieuw de arbeidsmarkt betraden.
Door deze samenwerking was Hummeltjeshof elke dag open van 7 tot 18 u en op zaterdag van 9 tot 17 u. De capaciteit voor het Hummeltjeshof werd door Kind en Gezin vastgelegd op 27 plaatsen.
Omdat een permanent opvangaanbod een aangepaste omgeving en omkadering vereist, besloot het stadsbestuur in 2003 om extra kinderverzorgsters aan te werven, maar ook het gebouw grondig te vernieuwen. Tijdens de werkzaamheden werd het Hummeltjeshof 5 maanden ondergebracht in het kleuterschooltje van het Gemeenschapsonderwijs in de Arnhemstraat.
Op 1 juli 2005 werd het Hummeltjeshof officieel heropend en werd een coördinator aangesteld om de werking van het kinderdagverblijf in goede banen te leiden. Het nieuwe gebouw had een verblijfsruimte voor 2 leefgroepen, een kindersanitair, een kantoor voor de coördinator en onthaal van de ouders, een nieuwe keuken, nieuwe slaapkamers en een nieuwe inkomhal.
Het team werd uitgebreid naar 6 kinderbegeleidsters plus een extra kracht van juni tot september om de drukke zomervakantie te overbruggen.
Hummeltjeshof heeft nu twee leefgroepen: een groep baby's en kruipers tot 18 maanden, en een leefgroep peuters vanaf 18 maanden. Elke groep heeft een vaste begeleider die aanspreekpunt is voor de ouders en een vertrouwd gezicht voor de kinderen
Dank zij deze werking kunnen de begeleiders gemakkelijk inspelen op de specifieke kenmerken van een bepaalde leeftijd en ontwikkelingsfase. Ook het spelmateriaal, het aanbod aan activiteiten en de groepsregels kunnen goed op de leeftijd worden afgestemd. Zo wordt er in de peutergroep vooral gewerkt met verschillende speelhoeken, en met een vast patroon in de dagindeling.
Een volgende mijlpaal in de evolutie van het kinderdagverblijf was de overstap naar inkomensgerelateerde opvang. Vanaf 1 januari 2010 betalen ouders een opvangprijs volgens hun inkomen (in het verleden waren dit vaste halve – en hele dagprijzen).
Dankzij een constructieve samenwerking met het OCMW worden er sinds 2010 ook dagelijks verse warme maaltijden geleverd door woonzorgcentrum Sint-Anna.
In juli 2013 werd de opvang op zaterdag afgeschaft omdat het Hummeltjeshof steeds minder gebruikt werd als occasionele opvang en meer als effectieve opvang voor werkende ouders.
In 2014 ging een nieuw decreet in voege en werd de opvangcapaciteit opgetrokken naar 32 plaatsen. Dit decreet bracht ook de vereiste mee voor de opmaak van een kwaliteitshandboek.
Sancta Maria is een mooie campus geworden waar zorg wordt gedragen voor jong en oud.'